Przewodnik po parkach rozrywki

Aktualizacja: XI Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy

Tagi: Park Rozrywki, Lunapark, Rabkoland, Rabka-Zdrój, Stanisław Budzeń, Mistrzostwa W Dojeniu Krowy, Rekord Polski, Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych, Wyniki Mistrzostw Polski W Dojeniu Sztucznej Krowy

Aktualizacja: XI Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy

Rabkoland to park niezwykły. Nie dość, że jest jednym z najstarszych stacjonarnych lunaparków, to jeszcze jest miejscem, w którym można zwiedzić Muzeum Orderu Uśmiechu czy Muzeum Rekordów i Osobliwości. Tu także odbywają się Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy!

Nadchodzi dzień prawdy! Czy Ktoś pokona mistrza? Czy padnie nowy rekord Polski? Wielu zastanawia się nad aktualną formą Stanisława Budzenia, wielokrotnego Mistrza w dojeniu sztucznej krowy! Przyjedź w tę sobotę 16 lipca do Rabkolandu, do Rabki-Zdroju i, jeśli się nie boisz, stań w szranki z rekordzistą.

W ubiegłym roku I miejsce należało do pięciokrotnego mistrza Polski Stanisława Budzenia. Rekordzista Polski z 2007 roku poprawił swój najlepszy wynik o 300 ml i wydoił 3300 ml w ciągu jednej minuty. Tuż za nim uplasował się Grzegorz Sobótek z wynikiem 2950 ml, a trzeci w stawce był Kazimierz Kapłon, który wydoiwszy 2800 ml otrzymał tytuł II wicemistrza Polski. Zawodnicy z podium poza pucharem, dyplomem i gwarantowanym wpisem do bieżącego, X wydania księgi Polskie Rekordy i Osobliwości otrzymali nagrody pieniężne i zapas mleka.

Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych wraz z Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka „Hej 3,8%” oraz Parkiem Rozrywki i Edukacji Rabkoland.

Przebieg najbliższej imprezy:

  • Mistrzostwa odbędą się w dniu 16 lipca 2011r.(sobota) w godzinach od 14.00-16.00.
  • Zapisy w tym dniu od godz. 12.00 do 14.00 w wyznaczonym miejscu na terenie parku.
  • Uczestnikiem może być osoba, która ukończyła 14 rok życia.
  • Maksymalna liczba uczestników to 50 osób.
  • Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.
  • Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym stanowisku oznaczonym: „myj ręce przed dojeniem”, następnie zasiada na zydlu, specjalnej ryczce dojarza, i na sygnał prowadzącego zaczyna doić.
  • Dojenie trwa 1 minutę. Czas pokazuje duży zegar.
  • Na sygnał stop zawodnik przerywa dojenie.
  • Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik.
  • Mleko wraca do pojemnika w sztucznej krowie.
  • Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka.
  • Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na  siedząco, klęcząco lub w pozycji kucznej.
  • Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie krową itp. powoduje natychmiastowe przerwanie uczestnictwa.
  • Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.

...i po zawodach:
W Mistrzostwach wzięło 23 zawodników.

W wyniku zaciętej rywalizacji pod nadzorem sędziów cyckowych: Izabeli i Maćka, przy technicznej obsłudze krowiego doktora Krzysztofa jury przyznało I miejsce Stanisławowi Budzeniowi, z miejscowości Boczki koło Łowicza. Pan Stanisław to 4-krotny mistrz Polski, 2-krotny wicemistrz i rekordzista z 2010 roku (który wówczas wydoił 3300 ml.) Tym razem 3100 ml wystarczyło do zdobycia Tytułu Mistrza Polski 2011, Pucharu, dyplomu, 300 zł, gwarantowanego wpisu do XII Księgi Rabkolandu Polskie Rekordy i Osobliwości, zegaru okolicznościowego oraz paczki mleka Hej. 

Gratulujemy! 

Galeria zdjęć

$item.title
$item.title
$item.title

Komentarze