Przewodnik po parkach rozrywki

[AKTUALIZACJA] XIII Mistrzostwa w dojeniu sztucznej krowy w Rabkolandzie

Tagi: Rabkoland, Mistrzostwa W Dojeniu Sztucznej Krowy

[AKTUALIZACJA] XIII Mistrzostwa w dojeniu sztucznej krowy w Rabkolandzie

W sobotę 20 lipca na Placu Rekordów w Rodzinnym Parku Rozrywki Rabkoland w Rabce-Zdroju odbędą się XIII Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy.

Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych wraz z Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka „Hej 3,8%” oraz Parkiem Rozrywki i Edukacji Rabkoland. 

Rekord wynosi 3350 ml i należy do Konrada Urbańczyka z Rabki-Zdroju. Sztuczna krowa łaciata o imieniu „Robcula” jeździ niemal po całej Polsce na różnego rodzaju festynyny, pikniki czy imprezy firmowe. Występowała w telewizji, na scenach, mówiono o niej w radio oraz pisano w tytułach ogólnopolskich, regionalnych oraz na stronach internetowych. Pojemność zbiornika w sztucznej krowie to 15 litrów mleka.


Mistrzowie i uczestnicy po wręczeniu dyplomu dojarza


Podczas XIII  mistrzostw dojone będzie, jak co roku, mleko Hej 3,8% uznawane przez dzieci na Podhalu za najsmaczniejsze. Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie Krowi Doktor, przedstawiciele Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych przy współudziale sędziów cyckowych.

Nagrody:

 

  • I miejsce - Tytuł mistrza Polski 2013, 300 zł, puchar, dyplom, gwarantowany wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda rzeczowa
  • II miejsce - Tytuł I wicemistrza Polski, 200 zł, puchar, dyplom, gwarantowany wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda rzeczowa
  • III miejsce - Tytuł  II wicemistrza Polski, 100 zł, puchar, dyplom, gwarantowany wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda rzeczowa


Przebieg imprezy:

  • Mistrzostwa odbędą się w dniu 20 lipca 2013r. (sobota) w godzinach od 14.00-16.00
  • Zapisy w tym dniu od godz. 12.00 do 14.00 w wyznaczonym miejscu na terenie parku
  • Uczestnikiem może być osoba, która ukończyła 14 rok życia
  • Maksymalna liczba uczestników to 50 osób.
  • Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.
  • Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym stanowisku oznaczonym „myj ręce przed  dojeniem”, następnie zasiada na zydlu, specjalnej ryczce dojarza i na sygnał prowadzącego zaczyna doić.
  • Dojenie trwa 1 minutę. Czas pokazuje duży zegar.
  • Na sygnał stop zawodnik przerywa dojenie.
  • Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik.
  • Mleko wraca do pojemnika w sztucznej krowie. 
  • Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka.
  • Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na  siedząco, klęcząco lub  w pozycji kucznej.
  • Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie krową itp. powoduje  natychmiastowe przerwanie uczestnictwa.
  • Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.   

[AKTUALIZACJA]
W wyniku zaciętej rywalizacji pod nadzorem Kierownika Zawodów Krzysztofa, sędziów cyckowych: Karoliny i Grażyny przy technicznej obsłudze krowiego doktora Stanisława jury przyznało:

  • I miejsce Konrad Urbańczyk, lat 24 z m. Rabki-Zdroju wydoił aż 4250ml. 
  • II miejsce Paweł Budzeń, lat 18 z Boczki koło Łowicza wydoił 3750  ml. 
  • III  miejsce Marek Jarnot, lat 37 z m. Czechowice-Dziedzice wydoił 3450 ml.


Mistrzowie roku 2013 po dekoracji


Pan Konrad Urbańczyk z Rabki-Zdroju pobił swój poprzedni rekord ustanawiając nowy 4250ml w ciągu minuty; poprzedni był o 900 ml mniejszy i wynosił 3350 ml.

Komentarze