Przewodnik po parkach rozrywki

Pierwsza na świecie gwiazdka Michelin dla restauracji w parku rozrywki

Tagi: Europa-Park, Gwiazdka Michelin, Ammolite, Hotel Bell Rock, Restauracja

Pierwsza na świecie gwiazdka Michelin dla restauracji w parku rozrywki

Restauracja Ammolite, znajdująca się w ekskluzywnym hotelu Bell Rock w Europa-Park w Niemczech została nagrodzona gwiazdką Michelin. To jedyna na świecie restauracja znajdująca się w parku rozrywki odznaczona tym prestiżowym, kulinarnym wyróżnieniem.

"Peter Hagen, szef kuchni w Ammolite w krótkim czasie skradł serca wszystkich, lubiących dobrze zjeść." - powiedział Thomas Mack, Członek Zarządu Europa-Park. "Kuchnia Hagena to z jednej strony kuchnia nowoczesna i międzynarodowa, z drugiej sięgająca do lokalnych korzeni, mocno osadzona w regionie." - dodał.

Kuchnia Peter Hagena to połączenie klasycznej kuchni francuskiej z wpływami kuchni śródziemnomorskiej. Hagen jednym tchem wymienia cztery kryteria, które mają dla niego zasadniczy wpływ na efekt końcowy potrawy: świeżość i jakość połączone z lekkością i finezją.

Sama restauracja Ammolite to elegancki lokal, w którym goście mają się zrelaksować i poczuć komfortowo. Oberżyna i brąz mieszają się tu ze srebrnym i szarym kolorem. "Celowo wybraliśmy te kolory, by odciąć się od sąsiedztwa parku, po to aby goście mogli cieszyć się doskonałym jedzeniem w komfortowych warunkach." - powiedział Claudio Carbone, jeden z najlepszych projektantów wnętrz hoteli w Europie, który zaprojektował wnętrza restauracji w Europa-Parku.


Restauracja Ammolite w środku


Gwiazdki Michelin to znak rozpoznawczy Przewodników Michelin, najbardziej popularnych przewodników turystycznych i kulinarnych, stworzonych na początku XX. wieku przez André Michelina. Warto zaznaczyć, że system gwiazdek (od 1 do 3) ocenia tylko jakość jedzenia. Sam lokal i jego charakterystykę opisuje symbol skrzyżowanego widelca i łyżki. Posiadanie gwiazdki Michelin wiąże się z ogromnym kulinarnym prestiżem.

Komentarze